Онлајн школа шаха уз подршку Моцарта

Мастер тренер шаха др Марија Лукић: Компанија Моцарт нам је омогућила да развијамо онлајн платформу и пређемо на нови облик наставе.

Шаховска табла је симбол животног пута на коме се самостално доносе одлуке и преузима одговорност за њих. Компанија Моцарт определила да подржи један од највећих шаховских клубова у земљи у великом пројекту покретања онлајн платформе.

– Ситуација са корона вирусом зауставила нас је скоро у потпуности. Већ неколико месеци радимо на томе да покренемо онлајн платформу за учење шаха и полазнике успешно пребацимо на савремену врсту наставе. Шах се, за разлику од других спортова, одлично уклапа у ово ново дигитално доба, па су ове године одиграна онлајн Европска првенства за све категорије, али и онлајн Олимпијада.


Захваљујући Моцарту, који повлачи најбоље потезе у друштвено-одговорном раду, можемо да пређемо на нови облик часова. То ће нашим такмичарима омогућити да наставе са сјајним резултатима, а нама да и даље имамо велики број полазника, што деце што одраслих – каже др Марија Лукић, мајсторски кандидат и мастер тренер шаха.

Идеално време за почетак учења шаха је период од 4. до 7. године живота. Шаховски клуб Краљ успешно ради са децом предшколског узраста, основцима и средњошколцима.

– Шах пружа велику корист за њихов интелект и уравнотежен развој личности. Важан је за учење драгоцених животних лекција. Шаховска партија може да се посматра као симулација животних околности, где дете самостално доноси одлуку о томе који ће потез да одигра и тиме се учи, између осталог и одговорности. Шах је моћно средство којим вежбамо стрпљење, меморију и решавање одређених проблема, учвршћује социјална искуства, јер шаховска табла ствара услове за мирну, безбедну дискусију. Помаже развоју логичког мишљења, комбинаторике, маште и креативности, упорности и истрајности, самопоуздања, емоционалне стабилности и способности самосталног
планирања при доношењу одлука. Кроз играње шаха изграђујемо тимски дух, док истовремено јачамо индивидуалност и драстично утичемо на концентрацију, стрпљење, визуелизацију, одмереност, анализу, апстрактно мишљење и планирање.

Шаховски клуб Краљ последњих неколико година држи и школу за одрасле, јер за шах никада није касно!

Оставите одговор